Skip to main content

ІШЕМІЧНА ХВОРОБА СЕРЦЯ: дієтичне харчування як перший крок профілактики

Дільничний лікар-терапевт Хорюкова О.В.

Ішемічна хвороба серця (ІХС) – захворювання серцево-судинної системи, пов’язане з порушенням кровопостачання міокарда і зменшенням надходження кисню і поживних речовин. Це патологічний стан займає провідне місце серед причин раптової смерті і втрати працездатності. За своїм перебігом ІХС може протікати гостро (інфаркт міокарда, гостра коронарна недостатність) або хронічно (стенокардія, постінфарктний кардіосклероз).

Причини і фактори ризику ІХС

Причиною ішемічної хвороби серця в 95% випадків є атеросклероз коронарних артерій. При підвищеному вмісті в крові холестерину, він відкладається в стінках судин. Потім ці ділянки обростають сполучною тканиною, і утворюється атеросклеротична бляшка. Вона звужує просвіт судини і перешкоджає нормальному кровотоку. Значущим вважається зменшення діаметра артерії більш ніж на 70%.

У деяких випадках на внутрішній поверхні судин можуть утворюватися тромби, які повністю перекривають доступ крові до певної області серця. Якщо протягом півгодини не відновити кровотік по судині, то м’язові клітини почнуть гинути, а через 4-6 годин процес стає незворотним.

Звуження просвіту судини може бути і при спазмі коронарної артерії, викликаної підвищеним синтезом деяких гормонів і зміненою чутливістю до них внутрішньої оболонки (ендотелію). Класичним проявом такого механізму є вазоспастична стенокардія.

Досить рідкісною причиною ІХС є емболія тромбами, жиром або повітрям. Зазвичай це відбувається при наявності аневризми лівого шлуночка або є наслідком ятрогении (викликано медичним втручанням).

Серед факторів ризику ішемічної хвороби серця найбільше значення надають:

  • паління (не залежить від кількості сигарет);
  • підвищеного тиску;
  • обтяженої спадковості;
  • порушення обміну речовин (гіперхолестеринемії, ожиріння, цукрового діабету);
  • стресу і хронічного нервового перенапруження.

Дієтичне харчування як перший крок профілактики ішемічної хвороби серця

Лікувальна дієта № 10 показана

  • на стадії компенсації серцево-судинних захворювань;
  • при серцево-судинних захворюваннях із не різко вираженою недостатністю кровообігу (І-ІІА ступені).

Лікувальна дієта № 10 призначається з метою

  • покращення кровообігу;
  • нормалізації функціонування серця та судин, печінки, нирок;
  • нормалізації обміну речовин;
  • щадіння органів серцево-судинної та травної систем.

Загальна характеристика лікувальної дієти № 10

Лікувальна дієта № 10 характеризується незначним зниженням енергоцінності, переважно за рахунок жирів та у деякій мірі – вуглеводів. Суттєво обмежена кількість солі, зменшене споживання рідини. Вводяться, також, обмеження на продукти, які містять велику кількість речовин-збудників серцево-судинної та нервової систем, подразників печінки та нирок, та речовин, що перевантажують шлунково-кишкову систему і викликають метеоризм. Збільшується кількість у раціону продуктів, багатих на каліймагній, ліпотропні речовини та речовин, які здійснюють лугуючу дію (молочні продукти, овочі та фрукти). При кулінарній обробці рекомендується помірне механічне щадіння. М’ясо та рибу варто відварювати. Заборонено споживання страв, які важно перетравлюються організмом. Усі страви готуються без додавання солі. Страви мають звичайну температуру. Рекомендований 5-разовий режим харчування порівняно рівномірними порціями.

Хімічний склад лікувальної дієти № 10

  • 80-90 г/добу білків, 55-60% тваринного походження;
  • 70 г/добу жирів, 25-30% рослинного походження;
  • 350 г/добу вуглеводів;
  • 6-7 г/добу солі, 3-5 г на руки;
  • 1,2 л/добу рідини.

Енергоцінність лікувальної дієти № 10 становить 2300-2400 ккал.

Перелік рекомендованих та заборонених продуктів лікувальної дієти №10

Хліб та інші вироби з борошна

Дозволене споживання вчорашнього або трохи підсушеного пшеничного хлібу із борошна першого та другого ґатунку, дієтичного безсольового хлібу, сухого печива та бісквіту.

Заборонено споживання свіжого хліба, виробів із здобного та слойоного тіста, млинців, оладок.

Супи

За один прийом їжі дозволяється їсти 250-400 г вегетаріанських супів із додаванням різних круп, картоплі, овочів, бажано подрібнених. А, також, молочних, фруктових та холодних супів. Модна додавати сметану, лимонну кислоту та зелень.

Забороненими є супи з бобових культур, на м’ясних, рибних, грибних бульйонах.

М’ясо та птиця

Лікувальна дієта №10 дозволяє споживання нежирних сортів яловичини, телятини, свинини (м’ясної та обрізної), кролятини, курятини, індички. Очищене від сухожиль, фасцій та шкіри м’ясо відварюють, а потім запікають або обсмажують. Допускаються страви із вареного м’яса цілим шматком або у рубленому вигляді. Можна їсти заливне варене м’ясо, у обмежених кількостях – лікарську та дієтичну ковбасу.

Заборонені усі жирні м’ясні сорти, качка, гуска, мозок, печінка, нирки, копченості, консерви, ковбаси.

Риба

Споживати можна нежирні види риби у вареному вигляді. При бажанні, після відварювання рибу можна обсмажити. Риба може бути приготована як цілим шматком, так і у рубленому вигляді. Допускаються варені морепродукти.

Забороненими є жирні види риби, солена , копчена, консервована риба та ікра.

Молочні продукти

При нормальній засвоюваності дозволено споживання нежирного молока. Також, дозволені кисломолочні напої, творожні страви із додаванням круп, моркви, фруктів та сам творог у натуральному вигляді. Обмежена кількість споживання сметани та вершків – їх можна лише додавати у страви, те саме стосується і сиру.

Не допускаються солоні та жирні сири.

Яйця

За тиждень можна з’їдати максимум 2 яйця, приготованих “в мішечок”, у вигляді омлетів на пару або запечених, білкових омлетів. Можна додавати яйця до страв.

Забороненими є зварені в круту та смажені яйця.

Крупи

Із різноманітних круп можна готувати каші на воді та молоці, запікати пудинги тощо. Дозволені варені макарони.

При нестабільній стенокардії заборонено споживання бобових.

Овочі

Овочі можна їсти вареними, запеченими, рідше – сирими. Дозволені картопля, морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, кабачки, помідори, салат, огірки. У обмежених кількостях лікувальна дієта № 10 допускає споживання білокачанної капусти та зеленого горошку. До страв можна додавати зелену цибулю, кріп, петрушку.

Заборонено споживання солених, маринованих, квашених овочів. Не допускаються шпинат, щавель, редька, редис, часник, ріпчаста цибуля, гриби.

Закуски

Допускається споживання салатів зі свіжих помідорів, огірків, тертої моркви, вінегрети із рослинною олією, фруктові салати, овочева ікра, салати із морепродуктами, заливна відварна риба.

Не дозволені гострі, жирні, солоні закуски, копченості, ікра риб.

Плоди, солодощі

Можна їсти м’які, стиглі, свіжі ягоди та фрукти – у вигляді сухофруктів, компотів, киселів, мусів, желе, варення, молочних киселів та кремів. Дозволені невелика кількість меду та не шоколадних цукерок.

Не допускається шоколад та тістечка.

Соуси, прянощі

Дозволені соуси на ненасиченому овочевому відварі, сметанні, молочні, томатний соус, цибульний соус із попередньо вивареної та обсмаженої цибулі, фруктові підливки. До страв можна додавати лавровий лист, ванілін, корицю, лимонну кислоту.

Заборонені соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, гірчиця, перець, хрін.

Напої

Можна пити слабкий чай, кавові напої із молоком, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини, у обмеженій кількості – виноградний сік.

Жири

Дозволено споживання несолоного вершкового та топленого масла, рослинні олії у натуральному вигляді.

Заборонені м’ясні, кулінарні жири.

Приблизне меню лікувальної дієти № 10

  • Перший сніданок – яйце, зварене “в мішечок”, вівсяна каша на молоці, чай.
  • Другий сніданок – печені яблука із цукром.
  • Обід – пів порції перлового супу із овочами та рослинною олією, відварне м’ясо із морквяним пюре, компот із сухофруктів.
  • Підвечірок – відвар із шипшини.
  • Вечеря – пів порції творожного пудингу, варена риба із вареною картоплею, чай.
  • Перед сном – кефір.
Перейти до вмісту